Näcken

Då jag ibland går in för olika folktro och dess väsen och funderar runt hur, var, när och om de existerar och efter som jag har en öppen själ och besitter en gåva som många betvivlar, men tack och lov inte alla och vi börjar ju bli mer och mer involverade i världen och ibland ber de oss att förutspå utgång av händelser, så är jag ju inte så liten i själen själv att jag betvivlar existensen av folktro och väsen.

Nu har jag valt Näcken idag.

Om ni är ute och går i skogen och börjar höra ljuvlig musik spelas och följer tonerna och hamnar vid en å eller en fors, eller varför inte en bäck så är det nog så att när ni väl är där ser en man med en fiol och då kan ni vara säkra på att det är Näcken, då han verkar trivas bäst vid rinnande vatten kallas han också för Strömkarl eller fors karl.

Han kan också bosätta sig vid stilla vatten, så ser ni en skogstjärn med blommande Näckrosor så är det ett tecken på att Näcken finns där och då skall man ju inte bada där.

Näcken bor nämligen i stora salar under vattnet och försöker locka med sig människor dit för att hålla dem fångna där. Många har dött drunkningsdöden för Näcken har dragit ned dem till sin boning.

Hur han lärt sig att spela så gudomligt och förtrollande vet nog ingen, men rykten säger att han faktiskt är en ängel som kastats ut från himmelriket. Det vanliga är att han dyker upp i skymning för att förleda människor med sitt vackra fiolspel. Så man får lyssna varsamt så man inte blir förtrollad och följer musiken ut i vattnet.

Näcken tycks ha bott i våra vatten i över tusen år enligt folktron.

Så var försiktig om du hör hans ljuva musik, du kan bli förtrollad.

Related Post